A.C.M.E – ŽS spavaća kola

Treći po redu model Železnica Srbije predstavlja ŽS WLBl spavaća kola i to u novijem bojenju, ali sa starim sistemom numeracije. Mnoge kolekcionare je ovaj potez ACME-a iznenadio iz više razloga.

Naime, nakon singl modela zagrebačkih i beogradskih spavaćih kola, kao i trobojnih beograskih spavaćih kola u II setu Jugoslavije express (ACME 55061), većina kolekcionara je očekivala neki model ljubljanskog vagona za spavanje, posebno imajući u vidu da je takav model već postojao kao model SŽ i da su mnogi priželjkivali JŽ „SPALNIK“.
 
Međutim zašto se ACME odlučio na ovaj korak i dalje je ostala misterija, posebno imajući u vidu da u stvarnosti postoji samo jedan vagon u ovom bojenju, kao i da je sa režimom razmene 50 (da ne može u medjunarodni saobraćaj) i da eventualno dalje od Crne Gore nije vozio. Takodje treba napomenuti da model ima par kompromisa, odnosno da model ne odgovara u suštini pravom vagonu u stvarnosti, jer je uradjen od kalupa od novijih GOŠA Y spavaćih kola, dok je sam vagon u stvarnosti primerak starije konstrukcije. To se pre svega ogleda u detaljima na krovu (dva reda luftera, kao i rešetka na sanduku vagona, koja ne bi trebala da postoji).
 
S druge strane, gledano ja sam lično bio prijatno iznenadjen, da je i pored gore napomenutih kompromisa, ipak povedeno računa o nekim specifičnostima, odnosno takodje upečatljivim detaljima za ovu verziju GOŠA Y spavaćih kola. Radi se o tome, da je na modelu korektno uradjeno obrtno postolje sa papučastom kočnicom, i alternatorima sa obe strane postolja, dakle kao i u stvarnosti, što je za svaku pohvalu. Takodje su i ostale oznake na modelu uradjene primereno njegovom primerku u stvarnosti.
 
O samom modelu, kao modelu, može se reći da predstavlja još jedan vrlo kvalitetno uradjen detaljan model, kao što se i moglo videti na ostalim modelima ACME-a, tu je kvalitetno pakovanje, kesica sa dodatnim delovima i sl.  Evidentan je i dalje problem sa rotiranjem obrtnog postolja na strani modela bez vrata, koje na usponima udara u priključke za vodu, što je inače prisutno kod svih ACME JŽ modela koji imaju postolje sa papučastom kočnicom.
 
Odnos cena-kvalitet je svakako dobar, ako gledamo sam model kao model, dok postojanje ovakvog modela je diskutabilno iz razloga koji su napomenuti na početku teksta, ali i pored toga model predstavlja još jedno osveženje kolekcionarima sa prostora bivše Jugoslavije, pa i šire, kao i ljubiteljima Železnica Srbije.

Podaci o modelu
Proizvođač:A.C.M.EGodina: 2013
Kat.Broj:52854Mjerilo:H0
Cijena:60-65€

POZITIVNO

Povedeno je računa o nekim specifičnostima, odnosno takodje upečatljivim detaljima za ovu verziju GOŠA Y spavaćih kola.

NEGATIVNO

Evidentan je problem sa rotiranjem obrtnog postolja na strani modela bez vrata, koje na usponima udara u priključke za vodu, što je inače prisutno kod svih ACME JŽ modela koji imaju postolje sa papučastom kočnicom.

ZAKLJUČAK

Model zaslužuje pozitivnu, vrlo dobru ocenu.


0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments