A.C.M.E set 55076 – vagoni Železnica Srbije

Podaci o modelu
Proizvođač:A.C.M.EGodina: 2013
Kat.Broj:55076Mjerilo:H0
Cijena:110 – 130€

Na tržištu su se konačno, za mnoge i dalje „verovali ili ne“ pojavili prvi modeli sa oznakama Železnica Srbije. Radi se o setu sa dva vagona i to različitih tipova. Jedan predstavlja Goša UIC-Z2, a drugi Goša UIC-Y. Napravljeni su u verzijama kao „ABlm“- vagon sa sedištima 1. i 2. razreda i „B“ vagon sa sedištima 2. razreda. Modeli su takodje u novijoj boji Železnica Srbije, ali sa starim sistemom numeracije, tako da ih možemo slobodno svrstati u ep VI.

Pošto imaju režim razmene 51 (kola mogu u medjunarodni saobraćaj), modeli su odlični za sastave vozova za koje su Železnice Srbije dostavljale vagone, a legendarna „Avala“ (Beograd-Prag od 2008/2009) je svakako jedan od najupečatljivijih primera gde su vozila oba vagona. ŽS B je bio čest na IC „Sava“, Beograd-Sarajevo, Beograd-Skoplje, Beograd-Sofija. Dakle sasvim je evidentno da su ovi vagoni vozili na prugama Madjarske, Slovačke, Češke, Hrvatske, BiH, Makedonije, Slovenije, itd.

Za model ŽS ABlm zaista se nema šta reći, osim da je izvanredan model, gotovo 100% identičan vagonu koji predstavlja. Povelo se računa o drugačijim fontovima oznaka, boji sedišta u 1. i 2. razredu koje se uvodjenjem novog bojenja razlikuju od dosada vidjenih na predjašnjim A.C.M.E JŽ modelima. Vozne karakteristike su sasvim zadovoljavajuće, s obzirom da je model sa disk kočnicama i postoljima Goša100. Ono što bi eventualno trebalo napomenuti je da pri manipulaciji s vagonom treba biti obazriv, s obzirom na osetljivost stepenica, koje se lako mogu odlomiti. Takodje ne treba se iznenaditi ukoliko neki od delova eneterijera budu „slobodni“, što nije redak slučaj kod A.C.M.E modela uopšte.

Isto se može reći i za Y „B“ vagon, koji uradjen vrlo korektno, sa novim bojama sedišta, dok je mene posebno iznenadilo to što je npr. pokazivač nivoa vode uradjen baš kao što treba,a poznato je da se ovaj detalj razlikovao na dosta vagona u stvarnosti. Zatim su tu i po tri stepenice na ulazim vratima itd. Ipak na modelu postoji kompromis na čeonim vratima, tačnije prozoru, koji je na modelu orkugao, a trebao bi biti ovalnog oblika.

Set je spakovan u odgovarajuću kutiju, a čak se i delovi kutije od stiropora mogu razdvojiti za svaki model zasebno. Set se uglavnom prodaje po ceni od 110-115eura, što je očekivano i sasvim primereno ovakvim modelima, tako da je odnos cena-kvalitet vrlo dobar.

Na kraju mgu reći samo da je ovaj set prava stvar za ljubitelje epVI, Železnica Srbije, kao i svih onih koji sklapaju modele svojim omiljenih expresnih i medjunarodnih vozova.


POZITIVNO

Modeli su gotovo identični vagonima čije umanjene verzije predstavljaju.

NEGATIVNO

Oprez sa osetljivim stepenicama

ZAKLJUČAK

Modeli zaslužuju najvišu ocenu.


Galerija

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments