IC Avala – A.C.M.E

Podaci o modelu
Proizvođač:A.C.M.EGodina: 2013
Kat.Broj:52854Mjerilo:H0
Cijena:210-235€

Što se tiče JŽ modela A.C.M.E je 2013. godinu zaokružio setom legendarnog ekspresnog voza ŽTP-a Beograd „Avala“, koji je Beograd povezivao sa glavnim gradom Austrije. Set je sastavljen po sastavu voza iz reda vožnje 1991/1992 godine, tako da se može označiti kao epV ili nešto preciznije ep Va. Analogno tome u setu se konkretno nalaze modeli „Alm“ vagona (kola sa sedištima 1.razreda) tipa Goša UIC-Z2 i 3 modela „Bl“ vagona (kola sa sedištima 2. razreda) tipa Goša UIC-Y, od kojih svaki ima različit individualni broj.
 
Sva 4 vagona su u boji karakterističnoj za ŽTP Beograd tokom devedesetih godina. Modeli su bogati specifičnim detaljima, kao što su logo „Avale“ na vratima vagona, kao i pojedinačni brojevi vagona, shodno njihovom sastavu. Takodje su korektno ispraćene i oznake na vagonima, boje sedišta koje su nešto drugačije nego na predjašnjim modelima (braon sedišta u Alm, beli nasloni za slavu i sl). Da ne bi došlo do zabune, ne bi bilo loše napomenuti da vagon Alm konstrukciji odgovara ABlm vagonu, jer naime Goša nikad nije proizvela UIC-Z2 vagon po standardu za 1. razred.
 
Sva tri Bl vagona su takodje vrlo korektno odradjena, specifična su po tome jer su sa samo električnim grejanjem. Postoji kompromis kod čeonih vrata, tačnije prozora koji je okrugao, a trebao bi biti ovalan. Ono što iznenadjuje kod ovog seta je nedostatak putokaznih tabli, što je naime čudno za ovakav „namenski set“.

Vagoni se svakako u zavisnosti od ličnih afiniteta, ako izuzmemo brojeve vagona i logo Avale na vratima, mogu koristiti i za neke druge sastave,vozove s obzirom da su u ovakvoj šemi bojanja bili više od jedne decenije.
 
Svi vagoni imaju zadovoljavajuće vozne karakteristike, imaju kontakt za osvetljenje, u setu dolaze sa standardnom KKK i standardnim kvačilima, koji se mogu menjati. Potrebno je kao i kod ostalih Gošinih Z2 vagona, malo više pažnje pri manupulaciji zbog osetljivosti stepenica koje se lako mogu odlomiti.
 
Cena seta se u zavisnosti od prodavca kreće od 210 do 235eura i sasvim zadovoljava odnos cena-kvalitet.
 
Na kraju lično mogu reći da sam presrećan, što se „ovako nešto“ pojavilo na modelarskom tržištu i da je „Avala set“ prava poslastica za sve prave ljubitelje i velikih i malih železnica i da ostaje nada da će nam ACME u dogledno vreme napraviti i set Avale sa Gošinim UIC-Z1 vagonima.


POZITIVNO

Izuzetno dobro i detaljno napravljen set čiji se vagoni, osim za “Avalu” može koristititi i za druge kompozicije.

NEGATIVNO

Oprez sa stepenicama, sklone su lakom lomljenju

ZAKLJUČAK

Model u potpunosti zadovoljava.


0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments