Pozadine (Backdrops)

Jedana od meni najdražih aktivnosti je listanje našeg foruma ili posjet galeriji na portalu i gledanje fotografija maketa koje su u izradi ili su već gotove. I tako gledajući te fotografije, ne mogu ne primijetiti kako većina modelara ne daje neku posebnu pažnju okolini svoje makete, odnosno pozadini.

Vjerojatno je razlog tome da naše makete uvijek stoje na nekim privremenim mjestima kao što su kutevi neke sobe, hodnici ili ostave… Ali opet, s druge strane možda baš maketama smještenim na takvim “javnim” mjestima pozadina može pomoći da ne budu, u očima ukućana i gostiju, “igračke” i “bacanje novca”, već predmet divljenja. Zbog toga, evo jednog malog teksta objavljenoga u knjizi “Painting backdrops for your model railroad” autora Mikea Donnemana u obnovi malih željeznica.

Što je to pozadina (eng: backdrop – pozadina)?

Prve makete uopće nisu bile niti osmišljene s pretpostavkom da će se po njenom završetku postaviti bilo kakva pozadina. Kako se naš hobi razvijao i napredovao tako je sve više modelara željelo da njihove makete budu što usklađenjima s prototipovima lokacija, ali i bogatije detaljima.
Kao rezultat takvih težnji javljaju se pozadine koje su sve više i više prisutne na raznim vrstama maketa. Zorno prikazivajući, makete tipa “around-the-walls” ili doslovno prevedeno “okolo-sobe,” odnosno makete koje se uglavnom sastoje od jednog ili dva kolosijeka i koje se protežu uza zidove neke sobe (isto važi i za makete na policama). Budući da su takve makete relativno uske, tek toliko da stane jedan ili dva kolosijeka, pozadinama se može postići efekt beskonačne dubine.

Prednosti pozadina na maketama

Današnji modelari su uglavnom upoznati sa svim prednostima koje pozadine nose sa sobom. A kao što je već rečeno, jedan od glavnih efekata je prividno “produbljivanje” pejzaža i postizanje efekta beskonačne dubine.

Na pitanje je li vaša maketa zaista treba pozadinu, svatko će morati sam odlučiti u skladu sa svojim željama i mogućnostima, ali činjenica je da maketa sa pozadinom sigurno doprinosi i poboljšava cjelokupni dojam. U svakom slučaju, čak i obični u nebesko plavo obojani zid s nekoliko oblaka je puno bolje riješenje od običnog bijelog zida. Ako je pozadina izrađena na ispravan način onda pored spomenutih efekata koji se postižu također se ista može iskoristiti za sakrivanje prozora, nepotrebnih otvora i instalacija u sobi u kojoj je smještena vaša maketa.
Još jedna značajna prednost koju vam pruža pozadina na maketi dolazi do izražaja kad želite napraviti fotografije vaše makete i modela na njoj. Pored činjenice da na fotografiji makete u koju ste uložili sate i sate pažljivog rada neće u pozadini stršati produžni kabel ili radijator jer je to sve skriveno iza pozadine, dobit ćete fotografiju sličniju stvarnom mjestu. Još k tome ako je vaša maketa preslika nekog stvarnog mjesta, onda pozadinu ne trebate smatrati kao koristan, već kao nužan dodatak.

Nadahnuće
Nadahnuće za pozadine, u ovisnosti koja konfiguracija terena prevladava na vašoj maketi, možete pronaći na raznim mjestima. Možete sami napraviti fotografije neke zanimljive lokacije koja će se uklopiti u pejzaž vaše makete. Vjerojatno je svima mnogo jednostavniji i lakši način da se inspiracija potraži na internetu. Na taj način bez obzira je li vaša maketa predstavlja ravničarski dio ili neku alpsku željeznicu uvijek ćete pronaći nešto što se može iskoristiti.

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments