Ukratko o proizvođaču: PIKO

Njemački proizvođač “Piko” je prvi u seriji tekstova o proizvođačima modela iz razloga što Piko modeli predstavljaju odličnu “vrijednost za novac” i vrlo često predstavlja prvi izbor početnicima u modelarstvu.

Piko naglasak stavlja na “Njemačke modele” te u svojoj ponudi ima veliki broj pojedinačnih modela ali i starter setova.

Piko proizvodi modele u četiri mjerila i to H0, N, G i TT.

Piko H0 mjerilo

Linija modela u H0 (1:87) mjerilu je podijeljena u tri razreda: Hobby, Classic i Expert.

Modeli u Hobby razredu su relativno jeftini modeli koji predstavljaju dobru osnovu za svakog početnika, jer su ti modeli jako kvalitetni i robusni. Detalji nisu baš izraženi ali daleko od toga da ih nema.

Modeli u Classic razredu predstavljaju modele koji su dodatno tehnički dorađeni te modele kod kojih su detalji na višem nivou nego kod “Hobby” razreda.

Modeli u Expert razredu predstavljaju modele najviše kvalitete ovog proizvođača, visokog nivoa detalja, modele sa pripremom za digitalne dekodere (Dcc ready).

Piko također u H0 mjerilu u ponudi ima i tračnice (A-Track), koje su također jedan od prvih izbora za početnike jer modelaru pružaju realističan izgled te jednostavnu geometriju

Piko TT

TT mjerilo (1:120) proteklih godina postaje sve popularnije i popularnije zbog svoje dimenzije. Ukratko TT mjerilo nudi relativno visok nivo detalja karakterističan za H0 mjerilo a ujedno pružajući i “uštedu prostora” koja se obično postiže u N mjerilu.

U skladu sa trendovima, Piko svoju liniju proizvoda u TT mjerilu širi iz godine u godinu. Kod Pika u TT mjerilu se mogu pronaći razne lokomotive i vagoni kao i poznati “ICE” vlak.

Kvalitet i nivo detalja je isti kao i kod modela u H0 mjerilu.

Piko G mjerilo

Piko u G (1:22.5) mjerilu proizvodi lokomotive, vagone, tračnice i građevine u kitu. Ovi modeli, za razliku od N modela predstavljaju najveće modele koje Piko ima u svojoj ponudi. G modeli se mogu koristiti u zatvorenom ili na otvorenom kao modeli vrtne željeznice.

Kvalitet modela je u na zadovoljavajućem nivou, pojedine lokomotive su čak imaju i zvuk kao i generator pare te standardno dolaze sa svjetlom u smjeru vožnje.

Generalno, G modeli su pravljeni prema Europskim i Američkim prototipovima.

Tračine u G mjeril su jako kvalitetne, robusne te njihovo postavljanje je jednostavno i lagano

Piko N mjerilo

Linija proizvoda u N (1:160) mjerilu kod Pika je relativno skormna i sastoji se od nekoliko lokomotiva, vagona te građevina u kitu. Ovo su ujedno i najsitniji modeli koje Piko ima u svojoj ponudi.

Kvalitet modela je na zadovoljavajučem novu, lokomotive voze glatko te su u dosta slučajeva već spremne za digitalizaciju.

Također u N mjerilu, Piko proizvodi i samostalne putničke vlakove koji su modelirani prema vlakovima koji voze širom Europe.

U N mjerilu Piko ne proizvodi tračnice.


Ovaj tekst pripada seriji tekstova pod nazivom “Ukratko o proizvođačima…”, a koja predstavlja neke od najpopularnijih porizvođača modela. Predlažemo Vam da pročitate i druge tekstove iz ove serije….


0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments