Razvoj malih željeznica

Još oko 1937 godine počeli su se javljati sve vjerniji modeli željeznica (Marklin i Trix), kako po dužini tako i sa detaljima, Početkom pedesetih godina ovaj se trend nastavio. Proizvodni asortimani proizvođača – u međuvremenu su se pojavili Kleinbahn i Fleischmann – sustavno su prošireni. Osim toga, pedesetih godina prošlog stoljeća nove tehnologije za preradu plastike otvorile su potpuno nove mogućnosti detaljne proizvodnje modela u velikim serijama što je ranije bilo teže uz prethodno uobičajenu metodu proizvodnje limenih igračaka sa litografijom.

Već šezdesetih godina prošlog stoljeća, vozila u punoj dužini bila su uobičajena u sada već dominantnoj veličini H0 (1:87), uz jedan izuzetak: putnički su se vagoni još uvijek skraćivali. U početku je ovdje bila uobičajena dužina od 24 centimetra, ali ta je vrijednost – prvo kod tvrtke Röwa – ubrzo porasla na 26,4 centimetra, što je s jedne strane skala dužine 1: 100 za 26,4-metarske vagone UIC-a. S druge strane, moguća je istinska reprodukcija 23-metarskih UIC Y vagona. U osnovi, skraćuju se samo vagoni koji prelaze određenu granicu duljine, što u mješovitim vlakovima u nekim slučajevima dovodi do iskrivljenih razmjera.

Prvi UIC-X vagoni u punoj veličini pojavili su se 1971. godine kod proizvođača vlakova Liliput. Ubrzo su slijedili talijanski proizvođač Rivarossi i francuski proizvođač Jouef s Corail vagonima i tipovima SBB-a. Sa ÖBB Eurofima vagonima austrijska tvrtka Roco ušla je na ovaj segment tržišta 1983. godine.
U sljedećim godinama, širok raspon vagona nastao je prije svega kod manjih proizvođača. Od tri velika na njemačkom tržištu samo se Fleischmann od 1990. godine pouzdao u nešto duži vagon – koristili su linearnu skalu od 1:93 i time duljinu od 282 milimetra. Od 2006. godine Märklin nudi i vagone u toj dužini.

Danas se putnički vagoni dužine 1:100 prodaju kao jeftiniji početnički modeli ili u takvim setovima, standard je postao mjerilo 1:93 ili 1:87.

Tehnički razvoj male željeznice
Osobito u njemačkom govornom području, mala željeznica je bila najčešći poklon manjoj djeci u šezdesetim i sedamdesetim godinama; Konkretno, dječaci su praktično uvijek imali željeznicu, proizvođača Märklin, Trix ili Fleischmann. Sustavi trojice bili su uglavnom nespojivi jedni s drugima, a izbor je bio prilično mali.

Tijekom vremena, međutim, na tržištu su došli i drugi proizvođači kao Jouef, Kleinbahn, Liliput, Lima i Roco. Svi su preuzeli su dvošinski DC sustav tvrtke Fleischmann, koji danas dominira na međunarodnoj razini.
Märklin je nastavio održavati sustav izmjenične struje a brojni drugi proizvođači nude svoje modele prilagođene za tu svrhu.
Nasuprot tome, Trix se 70-ih godina 20. stoljeća prilagodio dvošinskom DC sustavu, dok je vlastiti trošinski DC sustav poslao u povijest.

Mnogi od novih proizvođača poznati su po vrlo niskim cijenama. Konkretno, Kleinbahn, Lima ili Jouef su to postigli jednostavnim konstrukcijama i sa manje detalja. Roco je također u svome početku bio među njima no ubrzo je počeo raditi na kvaliteti dok je prva grupa dugo ostala na niskoj razini.

U 1980-ima proizvođači su počeli raditi sustave koji mogu neovisno kontrolirati više vlakova, od kojih je svaki opremljen odgovarajućim uređajem (dekoderom).
Proizvođači su razvili vlastite sustave koji nisu bili u skladu s drugima. Osim toga, takva kontrola je u početku bila vrlo skupa (cijena lokomotive se početno povećavala do 70 eura s dekoderom) Za konverziju običnih modelau specijaliziranim dućanima u početku se plaćalo još 30 eura.

U nastavku ovog teksta (koji će biti objavljen za par dana) pročitajte više o razvoju upravljanja, prodaji i distribuciji modela kao i drugim zanimljivim temama iz svijeta malih zeljeznica

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments