Razvoj malih željeznica – Digitalno upravljanje

U današnje moderno doba, upravljanje modelima je sve više i više digitalno.

U 1980-ima proizvođači su počeli raditi sustave koji mogu neovisno kontrolirati više vlakova, od kojih je svaki opremljen odgovarajućim uređajem (dekoderom). Proizvođači su razvili vlastite sustave koji nisu bili u skladu s drugima. Osim toga, takva kontrola je u početku bila vrlo skupa (cijena lokomotive se početno povećavala do 70 eura s dekoderom) Za konverziju običnih modelau specijaliziranim dućanima u početku se plaćalo još 30 eura

Upravljačke stanice su koštale u početku 700 eura tako da je masovnije uvođenje digitalne tehnologije počelo tek kada su cijene značajnije pale, danas osnovni dekoderi dođu oko 20 eura a početne stanice za upravljanje oko 100 eura. Daljnji napredak nam je donio i zvučne dekodere (današnje cijene su oko 100 eura) te mogućnosti spajanja na računala, tablete i mobitele kao i brojne dodatne funkcije.

Digitalna upravljačka stanica

Općenito se smatra da je nagli skok cijena uvođenjem te tehnologije glavni razlog manjem interesu za ovaj hobi no zaboravlja se da su i druge igračke postale naprednije te da su se životne navike mijenjale. Više se ne putuje toliko vlakom kao nekada kada je bio jedino masovno prijevozno sredstvo, automobili, autobusi pa i avioni su postali popularniji.

Starije generacije rijetko prelaze na digitaliju jer im je previše skupa i/ili nerazumljiva pa zato svi digitalni modeli mogu voziti i na stari način- analogno.

Nekada su bili česti reklamni oglasi u časopisima i televiziji, posebno u onima namijenjenim
djeci a danas toga gotovo da i nema. Tu svrhu danas ispunjavaju brojni specijalizirani hobi časopisi.

Naslovnica časopisa MIBA extra, posvećen digitalnom upravljanu
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments