Željezničko modelarstvo nakon II svjetskog rata do danas

Prve poratne godine su bile teške pa se pojavilo puno malih proizvođača koji su nastojali uspjeti u manjim mjerilima.

Steiger je radio Mignon-bahn na 10 mm a Löhmann sa Präzix-Bahn na 13 mm širine kolosjeka no radi slabih tehničkih mogućnosti nisu dugo opstali.

1949 je Rokal napravio željeznicu u mjerilu 1:120 na 12 mm širine kolosjeka koja se kasnije nazvala TT.

Kasnije ga je preuzela Rowa no početkom 1975 je ugašena proizvodnja jer na zapadu nije bilo uspjeha.
U tadašnjem DDR-u je naprotiv to bilo omiljeno mjerilo i zadržalo se do današnjih dana.

1952 se pojavio Fleischmann sa H0 modelima i ubrzo je bio dobro prihvaćen sve do 2018 kada prestaje raditi u H0 i prelazi na N.

Prvi početci N-a su bili modeli bez pogona od Trixa u M 1:180 a prvi vozni vlak u M 1:160 je napravio Arnold 1960. godine, u početku na 8 mm te ubrzo na odgovarajućih 9 mm razmaka šina.

Kasnije su se pojavili Minitrix i Fleischmann Piccolo, za pohvalu je što su od početka zajedno sa Arnoldom prihvatili iste kopče te napon transformatora tako da su se mogli međusobno kombinirati.

Za razliku od njih kod H0 proizvođaća vladala je velika zbrka, gotovo svaki je imao svoj način kopčanja, karakteristike pruge i napajanja. Proizvođači su na kraju shvatili da se moraju postaviti neke norme pa je 1954 osnovan MOROP (udruženje modelara željeznice i ljubitelja željeznice Europe) i postepno su uvedeni brojni standardi. /O Morop-u će biti govora u slijedećem poglavlju/

Kasnije se pojavilo još nekoliko manjih mjerila, prvi je 1972 bio Märklin sa svojim Z mjerilom (1:220) na šinama razmaka 6,5 mm. 2008 je Eishindo iz Japana napravio željeznicu u mjerilu 1:480 na 3-mm razmaka šina što se prozvalo T.

Puno raznih podataka i slika o brojnim proizvođačima ima na ovom linku.

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments