Povijest željezničkog modelarstva

Da bi nastalo željezničko modelarstvo trebala je najprije nastati i prava željeznica!

Kao što znama ona je nastala u Engleskoj, zvanično se smatra da je prva lokomotiva provozala na jednoj željezničkoj liniji 1804 godine iako je prijašnjih godina bilo raznih pokušaja.

U stvari najprije je nastao jedan model parne lokomotive kojeg je napravio William Murdock 1782 godine i poslužio je za prve eksperimente!

Poznato je da je slavno Johann Wolfgang von Goethe 1829 dobio od svoga prijatelja iz Engleske model prve parne lokomotive Rocket (koja se i danas čuva u Goethe-Nationalmuseums.

Iste godine je Diez Imbrechts napravio upotrebljiv model vlaka za Španjolski dvor.

1835.g, je u Njemačkoj provozao Adler na pruzi Nürnberg – Fürth pa je već 5 godina kasnije napravljena mala željeznica od lima.

1859.g, je tada trogodišnji sin cara Napoleona dobio svoju željeznicu u jednom parku kraj dvorca Saint-Cloud, lokomotiva je imala oprugu za navijanje i 2 vagona na kojim se vozio mali princ.

1862.g, je u Londonu Myers počeo raditi lokomotive sa pogonom na paru, 1882 je Planck napravio model sa električnim pogonom koji je struju dobivao preko 2 šine (prvi DC bi rekli).

1886.g, je Bing iz Nürnberga pokazao prvi manji vlak za navijanje u kompletu sa vagonima i tračnicama (Ranije navedeni model su bili unikatni i u velikim mjerilima). U tim ranim godinama svaki proizvođač je radio u raznim mjerilima, na primjer je 1887.g, Schönner iz Nürnberga imao parne lokomotive, vagone i šine širine 65 mm, (1:22), 72 mm, 80 mm und 115 mm(1:12)

1891.g, javlja se Märklin na sajmu u Leipzigu sa svojim mjerilima 0, 1, 2 i 3 koja su u odnosu svojih veličina imala smisla (manje mjerilo može poslužiti kao uskotračno za veće) i zadržala su se do danas!

1895.g, je Marklin kao prvi u svoj program stavio skretnice, signale, objekte i tunele.

1901.g, je Bassett-Lowkes izdao prvu knjigu o našem modelarstvu u kojoj se prvi puta spominju neki standardi za mjerila (prihvaćeni su od Märklina)

1922.g, je Bing napravio novo mjerilo koje je nazvao Bing Tischbahn sa šinama razmaka 16,5 mm. Kako su ga i drugi prihvatili prozvalo se 00, poslije II ww H0 (polovica od 0).

1935.g, se pojavio Trix Express sa svojim 00 vlakovima, 3 šine su bile na bakelitnim pragovima a prvi je uveo daljinske mjenjače smjera (jer su proizvođači imali modele sa AC napajanjem) daljinsko otkopčavanje lokomotiva itd.

Drugi dio priče je za razdoblje nakon II svjetskog rata.

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments